Ventilatie

Propere binnenlucht met een ventilatiesysteem

Iedere woning is verschillend waardoor er elke keer andere eisen aan het ventilatiesysteem worden gesteld. De oppervlakte en indeling van een huis zijn hierbij belangrijke factoren. Bovendien is er een groot verschil tussen nieuwbouw of bestaande huizen. De twee meest gebruikte ventilatiesystemen zijn: Systeem C en Systeem D.

Het ventilatiesysteem A werkt op basis van een natuurlijke luchttoevoer en luchtafvoer. Er is dus geen enkel motorisch toestel nodig om de lucht te verplaatsen. Een ventilatiesyteem A wordt toegepast bij bestaande woningen waar geen grondige renovatiewerken nodig zijn.

Bij het ventilatiesysteem B wordt de luchttoevoer mechanisch geregeld terwijl de afvoer op natuurlijke wijze gebeurt. De toevoer gebeurt met ventilatoren die verse lucht aanvoeren in de keuken, woonkamer, gang en slaapkamers. De vervuilde lucht wordt via afvoerroosters in vochtige ruimtes zoals het toilet, wasruimte of badkamer afgevoerd.

Bij systeem C wordt de verse lucht op natuurlijke wijze aangevoerd via raamroosters in de leefruimtes en slaapkamers. De vervuilde, vochtige lucht wordt door middel van een ventilator afgezogen in de keuken, badkamer, berging en toiletten.

Voordelen Systeem C

  • Ventileert niet meer dan nodig
  • Ideale balans tussen gezonde binnenlucht en laag energieverbruik
  • Continue luchtkwaliteitbewaking
  • Belangrijke E-peil verlaging conform EPB (tot 15 E-punten winst)

Bij systeem D zijn de luchtstromen volledig mechanisch gestuurd en wordt er continu evenveel verse lucht aangevoerd als vervuilde lucht afgevoerd, vandaar balansventilatie. De meerwaarde van systeem D schuilt in de warmterecuperatie.

Via de ingebouwde warmtewisselaar wordt de warmte-energie van de afvoerlucht uit de natte ruimtes gerecupereerd en overgedragen op de verse aanvoerlucht naar de droge ruimtes. De voorverwarmde aanvoerlucht zorgt voor een comfortabel binnenklimaat en een flinke besparing op de energiefactuur.

Wij hanteren 3 merken namelijk;

  • Zehnder
  • Clima
  • Duco